BROCHE

BROCHE is een zestig meter lang object met 85 gefuseerde glaselementen. Het object is ontworpen voor de galerijbalustrade in de vide van de C-Hal in het Collegezalengebouw op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het Collegezalengebouw is onderdeel van Monument Woudestein, het in 1968 gerealiseerde hoofdcomplex van de EUR (voorheen NEH). Dit complex heeft in hoofdzaak een architectuur van zichtbeton, zowel buiten als van binnen. Van oorsprong heeft het functionalistische complex de krachtige, sobere uitstraling die de wederopbouwperiode na de tweede wereldoorlog weerspiegeld. Bij de restauratie is het herwaarderen van de originele architectuur het uitgangspunt geweest. De verlichting en de daglichttoegang zijn sterk verbeterd, maar er is geen architectonische wijziging aangebracht. Ik heb gekozen voor het toevoegen van ‘ornamenten’ om kleur te geven te midden van de massaal aanwezige beton.

Glas heeft de fantastische eigenschappen dat licht en kleur zowel worden doorgegeven als gereflecteerd. Daarvan heb ik in een proces van fusing voor BROCHE intensief gebruikt gemaakt. Meerdere lagen gekleurd smeltglas zijn in diverse patronen en figuraties versneden. In totaal heb ik 120 unieke elementen voor 5 vormtypen ontworpen. Elk ontwerp kent 2 tot 4 ontwerplagen waarin verschoven patronen zijn gecodeerd in tevoren geselecteerde en beproefde fusies van smeltglas soorten. Uiteindelijk zijn 90 elementen succesvol geproduceerd, waarvan er 85 in het ensemble voor BROCHE zijn toegepast.

De elementen zijn afgehangen aan twee parallel geschakelde roestvaststalen buizen, die een lange rechte ‘spelt’ vormen tegen de betonnen galerijbalustrade.

elk element hangt middels een driehoekige tussenplaat met drie beugels aan de buizen. De glaselementen zijn versterkt met een transparant verlijmde hardglazen achterblad waarin drie rotulen zijn bevestigd. Deze rotulen vormen de verbinding met de driehoekige tussenplaat. Elk glaselement heeft zo zijn eigen ophanging en afstelmogelijkheid. Door de afstandhouders hangen de elementen deels over en achter elkaar en ontstaat er naar gelang de zon/licht inval op elk moment een andere kleurschaduw op het beton en vanuit elk nieuw gezichtspunt in het voorbijgaan een andere lichtkleur reflectie.

BROCHE weegt met zijn ruim 600 stalen verankeringen en 116 meter stalen buizen in totaal circa 6 ton. De feestelijke onthulling, door studenten van de Economische Faculteitsvereniging EFR, vond plaats op 19 september 2012.

Het proces is ontwikkeld en geproduceerd in samenwerking met Borggreven Metaalbewerking te Rotterdam en GBB Glas Bewerkingsbedrijf Brabant te Tilburg.