Desiderius Breviert ®

Tijdens de ontwikkeling van het concept en de diverse productiefasen van mijn opdracht voor een nieuwe sculptuur van Erasmus ontstonden inspiraties voor andere toepassingen. Het concept voor DESIDERIUS MULTIPLEX ® was de verbeelding van een gelaagde Erasmus. Nadat ik de keuze had gemaakt dit in diverse hoogwaardige bronslegeringen uit te voeren stuitte de toepassing van massieve platen op het bezwaar van de maximale dikte van circa 2 cm en het hoge gewicht. De schaalmodellen en de daarvoor gemaakte computeranimaties lieten zien dat de silhouet van Erasmus in diverse doorsneden heel kenmerkend was. Dit gaf mij de aanleiding voor een ander kunstwerk gebruik te maken van de handelsplaten van aluminium-brons en roestvaststaal.

In DESIDERIUS BREVIERT ® zijn drie doorsnedes gekozen om een gelaagd silhouet van Erasmus het te snijden en te voorzien van freeslijnen van andere computerdoorsneden. De roestvaststalen platen werden met een waterlaser gesneden en gefreesd. De aluminium-brons plaat moest op een andere wijze worden bewerkt, omdat deze legering te hard is voor de laser.
De platen werden verlijmd en in een metalen frame met neonwerk gezet. Tegen een lange betonmuur in het souterrain van het Aulagebouw van de Erasmus Universiteit breviert Desiderius nu in een halo van neon.

Van de reststukken van de kostbare platen zijn twee nieuwe kunstwerken gemaakt, eveneens in combinatie met neon. DESIDERIUS GROEN en DESIDERIUS GEEL zijn eerst opgesteld in een tijdelijke installatie voor een tentoonstelling over het werken aan de primaire opdracht voor Erasmus sculptuur. Later is de groene variant het dak van het Senaatsgebouw gaan sieren en is de gele variant in eigen collectie beland.

De kracht van het silhouet heeft nog in andere objecten diensten bewezen. Zo ontwierp ik een munt EUR, een plexiglas doos UNFRITTERED (10 ex) met freessnippers van het kostbare aluminium-brons, en het tapijt KLEED DER FACULTEITEN voor de lobby van de kantoren van het college van bestuur, mijn opdrachtgever, van de Erasmus Universiteit Rotterdam.