ZIJNSVERGETELHEID
De oostelijke sub-entree van het collegezalengebouw op de campus van de Erasmus Universiteit is in de loop van de tijd een belangrijke toegang geworden waar duizenden personen dagelijks doorheen gaan. Er was alle reden om bij de restauratie van het pand, onderdeel van Monument Woudestein, van dit poepgat onder de luchtbrug een aantrekkelijker doorgang te maken.
ZIJNSVERGETELHEID is de oorspronkelijke werktitel voor de ornamentering van deze entreepartij. Als de mens een entreepartij nadert dan mag men het idee krijgen er-te-zijn.
‘erzijn’ is het centrale thema in het belangrijkste werk van Heidegger.
Volgens filosoof Jos de Mul, die er in zijn jongere jaren een prachtig essay over schreef, heeft Heidegger een verscheurende invloed gehad op de wetenschap.
Google Search: zijnsvergetelheid
Zijnsvergetelheid is een door Heidegger geconstrueerd filosofisch begrip.
In mijn ontwerpwerk (even functioneel als conceptueel van karakter) gebruik ik taal als een inspiratiebron voor het maken van beelden. Het heeft niets te maken met het bedrijven van pseudo wetenschap. Het ontstaat spontaan wanneer ik met mijn beelden, ruimte, architectuur, behalve zeer functioneel ook verbindend wil laten zijn met de plek of met de opdrachtgever. Die verbinding maakt mijn ‘vrije uiting’ tot een tijd- en plaats bepaald maatwerk.
De keuze voor keramische blokken is geïnspireerd op het drieluik van Dick Elffers uit 1968 die de drie binnenmuren van de auditoria in de C-Hal sieren. Bij de oorspronkelijke nieuwbouw van het complex zijn diverse keramische kunstwerken gerealiseerd waaronder een groot keramisch tegelwerk CITYPEOPLE van Karel Appel tegen de luifel van het Institutengebouw. ZIJNVERGETELHEID neemt precies de middenpositie tussen de twee genoemde oude kunstwerken in. De muren van Dick Elffers bestaan geheel uit wit geglazuurde blokken met die reliëfs. De luifel van Karel Appel is in de basis van vlakke wit geglazuurde tegels met dierenmotieven in vijf kleuren. ZIJNSVERGETELHEID past hieruit alleen de kleuren rood en blauw toe in een abstracte, non- figuratieve opstelling met een bescheiden reliëf.
De vier keramische tegeltableaus zijn samengesteld uit blokken met een moduulmaat van 400 x 400 mm. Vanwege de hoekverdraaiingen en de on-maatvastheid van de ondergronden was er een complex maatwerk nodig.
De blokken zijn in vijf varianten vervaardigd. De basiskleur is wit emaille. De meeste rechte blokken en alle hoekblokken hebben een blauwe gekromde vorm die op een verdikking is geglazuurd. Een deel van de rechte blokken hebben een verdikking die rood is geëmailleerd.
In totaal heeft de Koninklijke Tichelaar Makkum 232 blokken met een gezamenlijk gewicht van circa 2,1 ton geproduceerd. Het montagewerk vond in januari 2013 plaats in samenwerking met Art Conservation Vlaardingen.
Vanwege de herbestratingswerkzaamheden onder de luchtbrug en navolgende verbouwingslogistiek voor het Institutengebouw, zal het nog tot eind 2013 duren voordat ZIJNSVERGETELHEID in de uiteindelijke context zal gloren.